Nagyutazás
Bacsó Tibor és Ádám a föld körül – szelek szárnyán

Site Search

‹‹‹ Előző hír                                                                                                       Következő hír ›››

Whisky-ben utazok …


2013.08.11.


Nagy örömömre kiderült a hajónk névadó szponzora és így a hajónk neve: az egyik legnevesebb skót whisky gyár, az Old Pulteney a hajónk támogatója a versenyen.


Az Old Pulteney whisky nem csak arról híres, hogy ez a gyár a legészakibb skót főzde, de alapítása óta kötődik a hajózáshoz, és ezt a whisky-t tartják a „tengerész whisky”-nek.


A kapcsolat érthető is, hiszen a távoli Wick nevű skót településen 1826 óta folyik whisky gyártás, amikor még utak nem is vezettek ide.

Az egyetlen megközelítési lehetőség tengeren volt. A korai viking telepesek által alapított falucska a heringhalászattal virágzott fel, és ekkor alapították az Old Pulteney gyárat is. Ekkor az ideérkező hajókon szállították az árpát a whisky készítéshez, majd a helyi ezüsttel (hering) és arannyal (az Old Pulteney whisky) megtöltve távoztak. A városka fénykorában több mint 1000 halászhajót és 7000 munkást vonzott a heringhalászat. Ez a korszak a második világháború után ugyan befejeződött, de az Old Putleney Whisky a mai napig őrzi a korai hagyományokat és a tengeri kötődést. Kifinomult ízlésű whisky rajongók szerint érezni lehet a közeli tenger sós illatát és ízét az itteni whisky-ben.


Személy szerint örülök a névadónknak! No, nem a remélt szponzori támogatás miatt, hisz szigorú alkoholtilalom van a hajókon (azért remélem legalább kikötői védőitalt kapunk :) ), hanem mert így nem a sablonos város/ország elnevezésünk lesz, hanem valami igazán nemzetközi, aminek minden kikötőben lehet örülni.


Vajon mi lesz a szponzori csomagban …?


‹‹‹ Előző hír                                                                                                             Következő hír ›››